SPS New SW Early Childhood Center -Under Budget!

Posted By Sapp Design – Jul 25 | 2019

Over the last 7 months, Sapp Design Architects and Paragon Architecture have been collaboratively designing Springfield Public Schools newest Early Childhood Center and are proud to announce that it recently bid well under budget!

The new Southwest Region Early Childhood Center is a 36,000 square foot new school facility for four and five-year-old students. This two-story building contains a rooftop deck play area, covered outdoor play areas, activity spaces, a STEM water table, a tornado safe room/ music and art room, a P.E. space, administrative space, a serving kitchen, and 12 classrooms with shared restrooms, storage, and offices between classroom pairs.  

The building is situated on a sloping site overlooking South Creek, the South Creek Greenway Trail, and surrounding treeline. The natural features and restrictions of the site brought inspiration to the concept, the building located on the site and the building features. The concept was to design a building that is inspired by nature and becomes an inherent component of its context. The building emerges from the hillside and transcends into the tree canopy becoming an abstracted modern treehouse.