Maplecrest Elementary Ground Breaking.

Posted By Sapp Design – Jan 14 | 2020

On January The 14th Lebanon school district broke ground on a new gymnasium and cafeteria expansion at its Maplecrest Elementary School campus as part of a phased master plan.

Lebanon’s 2nd/3rd-grade school building had approximately 57% of the square footage required for their student population. In addition, the traditional classrooms lining the double-loaded corridors provided few opportunities for collaborative learning pedagogies.

The current renovations and additions are the first step in a multi-phase solution to utilize the existing structure but provide the necessary modern-day spaces (and a new identity) for the students and teachers.  Additions will include a 10,000 square foot ICC-500 rated Safe Room that doubles as a full-court gymnasium and performance space, complete with stage, protected stage lighting and A/V, drama storage, office, and telescopic bleachers.

In this first phase, the gym/Safe Room is joined to the existing school by a connector that will perform as a drop off / entry until the remaining phases connect back to the rest of the school.  Under the philosophy that the sum is greater than its parts, the connector serves more than circulation. It provides two additional collaboration stations in spaces that would otherwise act as corridors.  Attention to the walls and minimal alcoves provide opportunities for co-teaching, peer tutoring, and small group activities.

The addition of the gym allowed the existing cafeteria to take over the existing undersized multipurpose space and undergo a complete transformation into a multi-media center, continuing education space and expanded Commons.  Within the newly renovated walls of the cafeteria, hubs of spontaneous small group learning are docked around the perimeter.  Both sides of the space can function as two separate educational spaces for seminars.  Both spaces can be combined for district-wide staff development days.  Within the Commons, the focal wall acts as a Collaboration Station that includes A/V, bookshelves, display cases, and marker boards.   Large windows open to the once closed-off corridors of the past to create visual connectivity through the Commons.

“Lebanon has tremendous pride in their schools and this project is the result of the 2015 bond issue to construct the new Lebanon Middle School. As a result of that project coming in under budget, this project was made possible,” Campbell said. “So thank you, Lebanon R-3 stakeholders for making this dream possible today.”

Marshfield Aquatics

Posted By Sapp Design – Jan 1 | 2020

The Marshfield Aquatic Center was featured in Athletic Business! Our collaborating team of Lamp RynearsonToth and Associates, Inc. and Designers at Sapp Design Architects created a facility that provides something for all ages. From two thrilling water slides to the installation of a custom LED lighting system, this project really shines!

Marshfield Aquatic Center

Marshfield, MO 2020

Project Description

UNIVERSAL DESIGN

The major design goal for the new Marshfield Aquatic Center was to create a facility that provided something for all ages and programs. The final design created a facility that provides an interactive play structure for toddlers in a generous zero-depth area. Pre-teens and teenagers enjoy two thrilling water slides. There is also a floatable walk, current channel and diving board. Adults enjoy a large recreational space, with a shaded water bench. The pool can be accessed by an ADA ramp for therapy or physical disabilities. The concept of “universal design” was implemented throughout the project so that any user could enjoy the amenities. Lastly, the competitive swimming community is accommodated with a six-lane, 25-yard competition area featuring ample deck space. This is essential for managing large, weekly competitions.

SHINE ON

The Marshfield facility really shines with the design and installation of a custom LED lighting system. The programmable system illuminates each pool, as well as the slides and deck sprays, creating a-one-of-kind visual display that really pops at night. The bathhouse was designed with the guest experience in mind. One wall features the capability to mount a screen for community movie nights. And the roof was constructed to support a second level so it can be used as a party deck for rentals.

PHASED CONSTRUCTION

The aquatic center was the first phase of a master plan for a new community center. Once the project is fully built out, there will be a recreation center, community gathering spaces, ballfields, park playgrounds and an expansive trail system.

Source:https://www.athleticbusiness.com/adp/project-99.html#lightbox%5Bgallery%5D/1/